• militar-01

  Castell de Montsoriu (Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu) com a punt de sortida i que explica l’eix temàtic i els elements que la configuren.

 • militar-02

  Centre d’interpretació expositiu al Castell de Montsoriu (Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu)

 • militar-03

  17 elements patrimonials que configuren la ruta.

 • militar-04

  4 recreacions audiovisuals al Castell d’Anglès, al Castell de Montsoriu a Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu, al Castell de Sant Joan de Lloret de Mar, a la Torre d’en Pega de Riells Viabrea i al Castell de Sant Iscle de Vidreres.

LA GUERRA I LA POLÍTICA

El vescomtat de Cabrera era una senyoria feudal molt important que formava part dels territoris de la Corona catalanoaragonesa.

S’estenia des de les boscoses muntanyes del Montseny, les Guilleries i el Collsacabra fins a la mar Mediterrània, amb el centre situat a l’actual comarca de la Selva. Els seus senyors van tenir vides dignes de novel·la cavalleresca; com és el cas del vescomte Bernat II de Cabrera, que al segle XIV va arribar a ser el principal conseller i almirall del rei Pere el Cerimoniós, i va transformar el castell de Montsoriu, “cap i casal” de la nissaga, en un palau gòtic inexpugnable.

Els vescomtes de Cabrera asseguraven la defensa i el control del seu territori a través d’una xarxa de castells i cases fortes, que eren les seus del poder polític i militar de la noblesa medieval. Aquest sistema defensiu es complementava amb la presència de diverses viles emmurallades i torres de guaita.

El vescomtat de Cabrera tingué altres personatges destacats, com la vescomtessa Ermessenda de Montsoriu, fundadora del monestir de Breda al segle XI; el notari d’Hostalric Pere de Santantoni, o el cosmògraf i mercader Jaume Ferrer de Blanes, que participà en el repartiment del món del Tractat de Tordesillas l’any 1494.

Avui dia encara podem admirar diversos llocs i monuments que ens traslladen a l’època del vescomtat i els seus protagonistes: castells altius, ermites solitàries, muralles protectores, monestirs silents, torres a l’aguait...

Tot un llegat patrimonial que ens permet viatjar a l’edat mitjana, a la vegada que gaudim de les nombroses activitats i serveis dels nostres dies.

Sigueu benvinguts i benvingudes al vescomtat de Cabrera!

PUNTS D’INTERÈS