• religiosa-01

  El Monestir de Sant Salvador de Breda com a punt de sortida i que explica l’eix temàtic i els elements que la configuren.

 • religiosa-02

  1 centre d’interpretació expositiu al Museu Etnològic del Montseny La Gabella – MEMGA- (Arbúcies).

 • religiosa-03

  15 elements patrimonials que configuren la ruta

 • religiosa-04

  2 recreacions audiovisuals al Monestir de Sant Salvador (Breda) i a l’Església de Sant Llorenç de Maçanet de la Selva.

LA DIMENSIÓ ESPIRITUAL

El vescomtat de Cabrera era una senyoria feudal molt important que formava part dels territoris de la Corona catalanoaragonesa.

S’estenia des de les boscoses muntanyes del Montseny, les Guilleries i el Collsacabra fins a la mar Mediterrània, amb el centre situat a l’actual comarca de la Selva. Els seus senyors van tenir vides dignes de novel·la cavalleresca, com és el cas del vescomte Bernat II de Cabrera, que al segle XIV va arribar a ser el principal conseller i almirall del rei Pere el Cerimoniós, i va transformar el castell de Montsoriu, “cap i casal” de la nissaga, en un palau gòtic inexpugnable.

En l’àmbit de la fe, el vescomtat estava format per diverses parròquies, amb les seves esglésies i ermites, que oferien els serveis religiosos a la societat. Així mateix, s’hi van establir diversos monestirs de diferents ordes. El més important va ser el monestir benedictí de Sant Salvador de Breda, fundat pels vescomtes Ermessenda de Montsoriu et Guerau de Cabrera l’any 1038.

El vescomtat de Cabrera tingué altres personatges destacats, com el notari d’Hostalric Pere de Santantoni o el cosmògraf i mercader Jaume Ferrer de Blanes, que participà en el repartiment del món del Tractat de Tordesillas l’any 1494. Avui dia encara podem admirar diversos llocs i monuments que ens traslladen a l’època del vescomtat i els seus protagonistes: castells altius, ermites solitàries, muralles protectores, monestirs silents, torres a l’aguait... Tot un llegat patrimonial que ens permet viatjar a l’edat mitjana, a la vegada que gaudim de les nombroses activitats i serveis dels nostres dies.

Sigueu benvinguts i benvingudes al vescomtat de Cabrera!

PUNTS D'INTERÈS