S’estenia des de les boscoses muntanyes del Montseny, les Guilleries i el Collsacabra fins a la mar Mediterrània, amb el centre situat a l’actual comarca de la Selva. Els seus senyors van tenir vides dignes de novel·la cavalleresca, com és el cas del vescomte Bernat II de Cabrera, que al segle XIV va arribar a ser el principal conseller i almirall del rei Pere el Cerimoniós, i va transformar el castell de Montsoriu, “cap i casal” de la nissaga, en un palau gòtic inexpugnable.
El territori del vescomtat tenia formes de govern pròpies, centralitzades a la vila emmurallada d’Hostalric. El context geoestratègic de la vila d’Hostalric l’afavorí de manera molt important el seu auge com a capitalitat vescomtal. La vila començà a singularitzar-se a partir del segle XIII i, durant la centúria següent, consolidà i augmentà aquesta posició preeminent en termes de capitalitat vescomtal. La població centralitzarà bona part de l’alta administració i principal tribunal judicial del territori familiar Cabrera. Serà clau la figura dels agents de poder al servei dels vescomtes, que feien efectiva la governabilitat del territori. Per exemple, destacà el notari d’Hostalric Pere de Santantoni, que fou notari públic, jutge ordinari i procurador general de tot el vescomtat al segle XIV.
El vescomtat de Cabrera tingué altres personatges destacats, com la vescomtessa Ermessenda de Montsoriu, fundadora del monestir de Breda al segle XI, o el cosmògraf i mercader Jaume Ferrer de Blanes, que participà en el repartiment del món del Tractat de Tordesillas l’any 1494. Avui dia encara podem admirar diversos llocs i monuments que ens traslladen a l’època del vescomtat i els seus protagonistes: castells altius, ermites solitàries, muralles protectores, monestirs silents, torres a l’aguait... Tot un llegat patrimonial que ens permet viatjar a l’edat mitjana, a la vegada que gaudim de les nombroses activitats i serveis dels nostres dies.
Sigueu benvinguts i benvingudes al vescomtat de Cabrera!
Coneix la nostra història a través del Vescomtat de Cabrera!