S’estenia des de les boscoses muntanyes del Montseny, les Guilleries i el Collsacabra fins a la mar Mediterrània, amb el centre situat a l’actual comarca de la Selva. Els seus senyors van tenir vides dignes de novel·la cavalleresca, com és el cas del vescomte Bernat II de Cabrera, que al segle XIV va arribar a ser el principal conseller i almirall del rei Pere el Cerimoniós, i va transformar el castell de Montsoriu, “cap i casal” de la nissaga, en un palau gòtic inexpugnable.
El vescomtat de Cabrera tingué altres personatges destacats, com el notari d’Hostalric Pere de Sant Antoni o el cosmògraf i mercader Jaume Ferrer de Blanes, que participà en el repartiment del món del Tractat de Tordesillas l’any 1494. Avui dia encara podem admirar diversos llocs i monuments que ens traslladen a l’època del vescomtat i els seus protagonistes: castells altius, ermites solitàries, muralles protectores, monestirs silents, torres a l’aguait...
Gairebé sis segles de presència dels Cabrera en aquestes terres, han deixat un llegat extraordinari, no tan sols en l’àmbit del patrimoni arquitectònic, sinó que també a través de l’arqueologia podem gaudir dels testimonis de la vida quotidiana d’aquells segles. Aquests fons recuperats constitueixen, hores d’ara, un dels millors conjunts d’objectes que els visitants poden gaudir dels segles XIV-XVI.
Tot un llegat patrimonial que ens permet viatjar a l’edat mitjana, a la vegada que gaudim de les nombroses activitats i serveis dels nostres dies.
Sigueu benvinguts i benvingudes al vescomtat de Cabrera!
Coneix la nostra història a través del Vescomtat de Cabrera!